ORBIT FOLKS - SIX

Martijn Vanbuel ( 1980), leider, componist en bassist van de groep “Orbit Folks” is afkomstig uit Neerpelt evenals auteur Lieve Joris. Hij studeerde af aan het Lemmensinstituut in Leuven en hij zette zijn studie voort aan het Conservatoire Superieure de Music et de Dance de Paris. Na een verblijf in Shanghai verhuist hij naar Taipei in Taiwan waar hij zal uitgroeien tot een van de meest invloedrijke en meest gevraagde jazz muzikanten van het eiland. Hij speelde o.a. in meer dan 20 landen met de erg succesvolle Chinese fusion groep “Sizhukong”die een mix liet horen tussen Chinese muziek en jazz. Tevens creëerde hij zijn eigen groep “Orbit Folks”, een bekende naam in Taiwan, waarmee hij experimenteert met jazz, folk en etnische muziek, ze brengen 2 albums uit, waarvan er eentje twee “Golden Melody Awards” wint, de meest prestigieuze muziek onderscheiding in Taiwan. Met het album “Six” brengt hij zijn eerste album uit in België, de interesse van Martijn in wereld- en etnische muziek is altijd aanwezig in zijn composities, of het nu gaat over klassieke muziek, jazz of muziek uit India, Arabië, Oost- Europa of Afrika, uit iedere muziektraditie gebruikt hij elementen. Hij “inhaleert” ze en mengt de wezens kenmerken om zo zijn eigen distillaat te vormen.

Het getal “6” heeft een bijzondere betekenis voor hem, hij is geboren op 6 mei en als kind vormde zijn 6e verjaardag een mijlpaal voor hem. Ook in zijn composities speelt het getal zes een grote rol, zijn muziek bevat 6 lagen, de eerste laag betekent dat nummers, hetzij qua geometrie of logica een belangrijke rol spelen, de tweede laag bevat het ritme, de derde de harmonie en de melodie. De 4de laag betreft het spel, de interpretatie en improvisatie van de musici. De opname, het editen, mixen en masteren vormt de vijfde laag en dan is de muziek in wezen klaar, maar de zesde laag vindt plaats in het hoofd van de luisteraar wanneer de abstracte geluidsgolven worden omgezet in signalen die naar de hersenen worden gestuurd waar ze de luisteraar in een andere mentale toestand brengen. Dat is dus eigenlijk wat “muziek”is. (aldus Martijn Vanbuel in het cd-boekje en ik kan me daar best in vinden, hoewel je ook een willekeurig ander getal en opsomming kunt verzinnen). Tot zover een korte synopsis van de hoestekst want de rest komt mij alleszins wat al te zweverig voor, behalve dan het feit dat hij heel veel heeft geleerd van zijn langdurige verblijf in Azië (10 jaar) en ook de belangrijke invloeden van de al eerder genoemde muzikale bronnen die zijn muziek hun vorm hebben gegeven. Verschillende titels van de composities duiden hierop zoals “My Favourite Rhythms”, “Mali Blues” en “Kaleidoscope Africaine”.

“Orbit Folks” bestaat uit de navolgende muzikanten : Martijn Vanbuel ( basgtr, contrabas, pno, keyb., vib., perc. el.progr.), Mike Roelofs (pno, keyb.), Daniel Jonkers (drs), Tim Finoulst (gtr op 3 nummers), Carlo Nardozza (tpt, flugelhorn op 4 numers), Lennert Baerts (ts op 3 nummers) Behalve dit gezelschap zijn er diverse gastmuzikanten: T.J. Segers (marimba, vibr.), Sebastiaan Kaptein (drs.), Bert Hoornikx (effecten & processing), Lieven Cambre (as), Yahsin Cheng & Yuying Chang (marimba), Cody Byassee (vibr.) en Jelle Wouters ( effecten en processing, vibr.).

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : Challenge Rec.

video